Diyetisyen Seda Güler Berk, zayıf olmanın her zaman sağlıklı olmak anlamına gelmediğini belirtirken, fazla kilolu her bireyin ise sağlıksız olduğunu vurguladı. Fazla kiloların uzun bir süreçte oluştuğuna dikkat çeken Dyt. Berk, "Fazla kilolar kaç ayda ya da yılda birikti? Hemen bir anda gitmesi mümkün mü?" sorusunu yöneltti.
Dyt. Berk, zayıflama sürecinde asıl amacın iyileşmek olduğunu belirterek, ilkbaharın gelişi ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte hızlı zayıflama telaşına kapılanlara önemli uyarılarda bulundu: "Şok diyetlerle hızlı zayıflamanın peşine düşerek sağlığınızı riske etmeyin. Zaten yanlış diyetlerle hızla verdiğiniz kilolar aynı hızla sizlere geri dönecektir."
Fazla kiloların altında yatan temel nedenin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Berk, "Öncelikle fazla kiloların altında yatan ana sebebi bulmalıyız. Acaba insülin direnci veya hipotiroidi gibi metabolik bir hastalığınız mı var veya demir, B12, D vitamini gibi vitamin - mineral eksikliğine bağlı bozuk bir iştaha mı sahipsiniz? Belki de duygusal açlık yaşıyorsunuz tok hissetmenize rağmen yemek yeme eylemine devam ediyorsunuz? Ya da artık ciddi bir obezite gelişmiştir, beden kütle indeksiniz 35 ve üzerine çıkmıştır! Büyüyen yağ hücreleriyle, dokularıyla baş edemiyorsunuzdur. İşte önce bu kısmın netleşmesi ve ona göre de doğru zayıflama yönteminin belirlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Zayıflama sürecinin kalıcı olabilmesi için multidisipliner bir yaklaşımla kişiye özel bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Berk, "Bu sadece diyetle de olabilir veya diyetle birlikte ilaç tedavisiyle de olabilir" dedi.
Diyet yapmaktan yorulmuş ve psikolojik olarak diyete uyum sağlayabilecek durumda olmayan uygun beden kütle indeksine sahip bireyler için yutulabilir balon veya gerekli durumlarda cerrahi yöntemlerin de seçenek olabileceğini belirten Dyt. Berk, sözlerine şöyle devam etti: "Burada aslolan iyileşmeyi ve kalıcı zayıflamayı hedeflemektir. Bu yüzden zayıflama sürecini bir bütün olarak ele almak için Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezlerini tercih etmek gerekir."
SANKO Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi olarak balon veya cerrahi yöntemlerle hızlı ve kalıcı sonuçlar aldıklarını belirten Dyt. Berk, sadece diyet hastalarıyla da önemli kilo kayıpları elde ettiklerini ifade etti.
Bireylerin diyetlerine bağlı kalmalarının süreci hızlandırdığını ve sonrasında doğru beslenme alışkanlıklarını hayatlarına entegre ettiklerinde kalıcılığın sağlandığını vurgulayan Dyt. Berk, günümüz yaşam koşullarının getirdiği hızlı yeme alışkanlığının sindirim sorunlarına ve kilo almaya yol açtığını söyledi. Şekerli içecek tüketiminin su alımını azaltarak aynı olumsuz sonuçları doğurduğuna dikkat çekti.
Dyt. Berk, "Şu andan başlayarak yavaş yemek yemek, besinleri iyi çiğnemek, günlük 2.5 litre su tüketimini stabil hale getirmek bile sağlık anlamında iyileşmeler, hatta vücut ağırlıklarında hafifleme hissettirebilir. Küçük gibi görünen bu tarz alışkanlıkların değiştirilmesi sadece şu an için değil, ileriye dönük de çok olumlu sonuçlar verebilir. Sağlıkla formda kalmanızı dilerim" diyerek sözlerini tamamladı.
GAZİANTEP (UHA) - RAMAZAN YAVUZ